Yamarin-historia

Yamarin 50 vuotta – Voittajaksi syntynyt 

Yamarin syntyi halusta tehdä paras mahdollinen vene maailman parhaalle perämoottorille Yamahalle. Sellainen, joka toimii erityisesti Pohjoismaiden vaativissa olosuhteissa ja jonka vaativa veneilykansa ottaa omakseen. Lopputulos oli niin onnistunut, että Yamarinista on 50 vuodessa kasvanut arvostettu pohjoismainen venebrändi, joka tarjoaa nautinnollisia ja turvallisia hetkiä kymmenille tuhansille veneilijöille Pohjoismaissa ja Euroopassa. 

Vuosi 1972 – Yamarin syntyy

Suuren suomalaisen tukkukaupan, Keskon, vuonna 1965 aloittama Yamaha-myynti oli startannut vahvalle kasvu-uralle, mutta oma venemerkki puuttui. Asiakkaat halusivat jo silloin ostaa perämoottorin venekaupan yhteydessä, valmiina pakettina, ja kilpailevat perämoottorikauppiaat olivat ehtineet omia suosituimmat venemerkit. 

Oli siis hankittava oma venemerkki ja kun tarpeeksi laadukasta venettä ei löytynyt markkinoilta, se oli suunniteltava itse. Niinpä 1972 näki päivänvalon suomalaisen veneenrakennustaidon mestarinäyte ja tuleva vientimenestys – Yamarin. 

Koska uusi vene oli tarkoitettu myytäväksi yhdessä Yamaha-moottorin kanssa, oli markkinoinnillisesti järkevää asemoida se mahdollisimman lähelle Yamahaa. Niinpä Yamaha-sanaa alettiin sovitella veneilyalaan viittaavaan marine-sanaan... 
...ja siinähän se olikin, täysin valmiina ja luontevana kuin oivaltajaansa odottaen: tarvittiin vain vähän karsintaa – Ya-ma-ha-ma-rin – eli tiivistettynä Yamarin.   

70-luku: ensimmäiset aidot Yamarinit 

Vuonna 1972 syntyivät ensimmäiset alkuperäiset Yamarin-mallit – 380 ja 420, jotka olivat 4-metrisiä, tasaperäisiä pulpetillisia avoveneitä, joiden moottorina oli 25-hevosvoimainen Yamaha.   

Vuonna 1975 esiteltiin Yamarinin ensimmäinen Hard Top -malli: 555 HT, joka avasi ansiokkaasti tietä Yamarinin tuleville HT-menestyksille. Pohjoismaiden ainoana läpikäveltävänä se on huimasti aikaansa edellä.   

Jo seuraavana vuonna 1977, vain viisi vuotta oma venemerkin luomisen jälkeen Yamaha nousi suuresta tuntemattomuudesta Suomen perämoottoreiden ylivoimaiseksi ja pysyväksi markkinajohtajaksi!   

80-luku: Legendojen synty – 405 ja miekkavalas 

Maineikkaasta nelimetrisestä Yamarin 405:sta tuli aikamoinen jytky. Se oli kokoluokassaan ensimmäinen vene, jossa oli paikka akulle, mikä mahdollisti sähköstartillisen perämoottorin käytön. Se nousi suurmenestykseksi jo syntyessään vuonna 1985, jolloin sitä myytiin mahtavat 1170 kappaletta. 

1984 luotiin uudelle tulevalle Yamarin-mallistolle luotava myös oma erottuva tunnus eli logo. Tunnus valikoitui pohdiskelussa, mikä voittaisi Flipperin, joka oli tuohon aikaan erittäin suosittu venemerkki. Vastaus oli miekkavalas, joka liitettiin Yamarinin logoon.

Logon valinta osoittautuu enteelliseksi, sillä Yamarinista tuli 90-luvulla Suomen suosituin lasikuituvene ja 2000-luvulla se nousi koko Euroopan Yamaha-verkoston myydyimmäksi lujitemuoviveneeksi. 

Menestys ruokki menestystä 

Myös 80-luvun lopulla lanseeratut lukuisat uudet Yamarin-mallit – esimerkiksi 575 BigGame ja 600 BigRide – herättivät veneilevän kansan kiinnostuksen tätä kotimaista laatuvenettä kohtaan. 

Erilaiset käyttäjäryhmät – huviveneilijät, mökkeilijät, kalastajat, yhteysveneilijät – löysivät mallistosta suosikkinsa ja puskaradio toimi hyvänä mainosvälineenä. 

Yamarinin maine ajettavuudeltaan erinomaisena ja hinta-laatusuhteeltaan kilpailukykyisenä veneenä syntyi näihin aikoihin.  

90-luku: rohkeasti maailmalle 

Lama oli vasta tumma pilvi taivaalla, kun Kesko Marine jo otti ensimmäisen kunnon vientipyrähdyksensä vuonna 1990, jolloin Yamarin-vientikauppa käynnistettiin aluksi Ruotsiin, Norjaan ja Hollantiin. 

Pohjoismaat ovat suomalaiselle veneelle luonnollinen markkina-alue, koska olosuhteet, tottumukset, arvostukset sekä odotukset veneen muotoilusta ja ominaisuuksista ovat lähellä toisiaan. 

Yamarin saavuttikin nopeasti vaativien pohjoismaisten veneilijöiden suosion. Erityisesti Norja onkin ollut Yamarinille menestyksekäs: huippuvuosina Yamarinia myytiin Norjassa enemmän kuin missään muualla. 

Yamaha-liikkeet olivatkin luontevia myyntikanavia Yamarin-mallistolle ja 90-luvulle tultaessa Yamarinin ja Yamahan toimiva yhteistyö oli herättänyt monien eurooppalaisten Yamaha-myyjien kiinnostuksen. Niinpä Yamarin 2000-luvulla nousikin koko Euroopan Yamaha-verkoston myydyimmäksi venemerkiksi. 
 
Nykyään Yamarin tunnetaan Euroopassa arvostettuna pohjoismaisena venebrändinä, jota myydään parissakymmenessä maassa Jäämereltä Välimerelle ja Atlantilta Mustallemerelle. Mallistosta on jo vuosia mennyt vientiin yli 70 % – eli Yamarin-veneiden valmistus on kansantaloudellisestikin merkittävää ja yhteiskuntaa hyödyttävää toimintaa. 

2000-luku: uudet Yamarin-klassikot

Vuosituhannen vaihtuessa muuttui myös Yamarinien kylkiväri turkoosista tummansiniseksi. Samalla muuttui myös logon muoto ja punainen väri vaihtui kultaiseksi. 

Vuosituhannen ensimmäinen uutuus Yamarin 6100 BigRide. Se aloittaa keulahytillä varustettujen daycruisereiden venekonseptin, joka osoittautui harvinaisen onnistuneeksi, suosituksi ja menestykselliseksi ja siivitti Yamarinin menestystä vientimarkkinoilla.

2010-luku: Cross – Imperiumin vastaisku

Näin otsikoi Suomen Veneilyliiton Nautic-lehti (6/2010) lasikuituveneiden ykkösen Yamarinin esiteltyä uuden alumiinirunkoisen Cross-mallistonsa. Uudella mallistolla Yamarin ryhtyi kilpailemaan vahvasti asemasta koko venemarkkinoiden kärkipaikasta.   

Keskolta Inhan Tehtaille

Kesko ilmoitti joulukuussa 2016 myyvänsä Yamarin-liiketoiminnan Inhan Tehtaille ja kauppa toteutui kesäkuun lopussa 2017. Tänä päivänä Inhan tehtaiden valikoimissa on kolme itsenäistä venebrändiä: täysalumiininen Buster, lujitemuovinen Yamarin sekä näiden yhdistelmä, alumiinirunkoinen ja lujitemuovikantinen Cross. 

Uusi muotokieli, uusi näyttävä lippulaiva ja uutta teknologiaa

Vuonna 2018 julkistettiin Yamarinin kaikkien aikojen suurin malli, uusi näyttävä lippulaiva, Yamarin 88 DC, joka on ensimmäinen uuden muotokielen malli. Lähes yhdeksän metriä pitkä Yamarin 88 Day Cruiser tarjoaa 12 hengelle mukavat olosuhteet veneretkeilyyn ja kahteen kajuuttaan mahtuu yöpymään jopa viisi henkilöä.

Daycruiser-sarja jatkaa menestystään ja vuonna 2020 mallistoon esiteltiin uutta muotokieltä edustavat 63 DC ja 60 DC, joissa molemmissa on myös Yamarin Q -älynäyttö. 

Valikoidut valmistajat

Yamarin-veneet on alusta asti teetetty kumppaneilla eli sopimusvalmistajilla, mutta siitä huolimatta on veneenrakennuksen tietotaito pidetty kaukonäköisesti tiukasti omissa käsissä. 

Veneiden suunnittelusta vastaa oma väki – Yamarin Team – usein hyväksi todetun venesuunnittelijan tai tutun työpajan kanssa. Tunnettuja Yamarin-veneiden suunnittelijoita ovat olleet mm. Eero Harilainen ja Kai Ilmanen.

Yamarin – vene jolla on historia ja tulevaisuus 

Yamarin on vene, joka syntyi voittajaksi. Sen mallistossa on jo 50 vuotta yhdistynyt perinteinen suomalainen veneenrakennustaito aikansa moderneimpaan suunnittelu- ja valmistusteknologiaan. 

Yamarinin sydän on ylivertaisessa ajettavuudessa. Ohjaajalle Yamarin takaa täydellisen ajokäytöksen, matkustajille mukavan matkanteon ja koko venekunnalle turvallisen vesillä liikkumisen.
        
Yamarin on ollut koko historiansa ajan erinomainen valinta. Se on kestävä vene, jossa on ajaton muotoilu, laadukkaat materiaalit ja saumaton sopivuus maailman parhaan perämoottorin kanssa. Tarpeiden vaihtuessa vaihto eri malliin on helppoa, sillä Yamarin on haluttu myös vaihtomarkkinoilla. Lasikuituveneissä Yamarin on Suomen markkinajohtaja.  

Yamarin on jo 50 vuotta ollut itseään, läheisiään ja ympäristöään arvostavan valinta. Sellainen se on myös tulevaisuudessa.  

Yamarin vie elämäsi kesään.